Wist u al dat u ook merchandise of kledij kunt maken van echte afvalstoffen? Deze afvalstoffen kunnen veel uitgebreider en origineler dan enkel plastic recycleren. Hieronder kunt u alvast enkele leuke voorbeelden terugvinden.
Merchandise uit koffie afval
Een relevant cijfer: in een land als Nederland wordt er jaarlijks 120 miljoen kilo afvalkoffiedik geproduceerd. Als we dit deze cijfers voor elk land zouden optellen is de uitkomst gigantisch.
1 kop koffie komt overeen met een gemiddelde verspilling van 7 gram. De omslag van onderstaand notitieboekje bevat ongeveer 13 gram koffieafval dat gebonden is met een biologisch zetmeel uit de aardappelverwerkende industrie. Dit notitieboekje is dus gemaakt met het afval van slechts 2 kopjes koffie. Hoeveel koppen koffie worden er per dag op een kantoor gedronken?
Merchandise uit stro
Onderstaande rietjes zijn gemaakt van stro, hierdoor zijn ze 100% biologisch, afbreekbaar en composteerbaar. Een ecologisch alternatief om het jaarlijks Europees gebruik van 36,4 miljoen plastic rietjes te verminderen.
Upcycling: merchandise van oude binnenbanden
Onderstaande laptoptassen zijn gemaakt van oude binnenbanden! Maar liefst 70% van de rubberindustrie gaat naar de productie van banden. Helaas gaat er vervolgens veel rubber verloren via verbranding. Van 1 autoband kunnen maar liefst 4 laptoptassen gemaakt worden.
Upcycling concept
Upcycling is een proces waarbij afvalmaterialen, nutteloze, ongewenste producten worden omgezet in nieuwe materialen of producten en waarbij aangenomen wordt dat het nieuwe product van hogere kwaliteit of meer waarde heeft.
Banners en spandoeken die worden gebruikt om een laptoptas of handtas te ontwerpen is hier een mooi voorbeeld van.
Dit proces is nog een nieuw concept voor vele merken en bedrijven, maar hier zit bijzonder veel potentieel in. Via upcycling kunnen bedrijven op een originele manier aan hun duurzaamheid werken en ze zijn bovendien ook van hun afval verlost.